ceturtdiena, 2024. gada 27. jūnijs

Rakstnieku savienības biedriem pievienojies latviešu valodas un literatūras skolotājs Normunds Dzintars

 Suminām LVLSA valdes locekli, biedru un Liepājas Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāju Normundu Dzintaru, kļūstot par Rakstnieku savienības biedru!

Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja Linda Zulmane pastāstīja, ka š.g. maijā N.Dzintars ir uzņemts par biedru. Normunda Dzintara lielais devums ir viņa darbi latviešu valodniecības jomā, lai gan arī viņa radošajā biogrāfijā ir vairāki dzejoļu krājumi.

Normunda Dzintara ieguldījums latviešu valodniecībā (daži darbi un raksti):

  • Normunds Dzintars Latviešu valodas mācību satura attīstība pamatskolā no 1940. gada līdz 1991. gadam: lingvodidaktiskais aspekts: promocijas darbs filoloģijas doktora zinātniskā grāda iegūšanai valodniecības nozares lietišķās valodniecības apakšnozarē / Normunds Dzintars ; darba zinātniskā vadītāja Diāna Laiveniece ; Liepājas Universitāte. Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte. Liepāja: [Liepājas Universitāte], 2013.
  • Dzintars, Normunds, Laiveniece, Diāna, Kropa, Sandra. Kā mācīt un mācīties valodu? No krāj: Sarunas. Par valodu - tas ir interesanti? Rīga: Latviešu valodas aģentūra, 2020, 326. - 359. lpp.
  • Dzintars, Normunds, Špūle, Kaspars, Šūpola, Raita, Draveniece, Inga. Centralizētā eksāmena latviešu valodā rezultāti 2019./2020.m.g. un ieteikumi. Pieejams: https://youtu.be/kk6Jlsl-LnA
  • Dzintars, Normunds. Latviešu valodas skolu programmu mērķi un uzdevumi laiku lokos: no pirmssākumiem līdz 20. gs. 70. gadiem. Valoda un Valsts. Valsts Valodas komisijas raksti. 10. sējums. 209. - 245. lpp. 2019.
  •  Dzintars, Normunds. Latviešu valodas mācību metodikas attīstība no Latvijas brīvvalsts pēdējās metodikas grāmatas līdz 1960. gadam. Valodu apguve: problēmas un perspektīva : zinātnisko rakstu krājums, VIII. Liepāja : LiePA, 2012, 9.‒22.lpp. 
  •  Dzintars, Normunds. Akcentu maiņa latviešu valodas mācību sistēmā padomju okupācijas sākumposmā. Via scientarium : starptautiskās jauno lingvistu konferences rakstu krājums, 1. laidiens. Ventspils, Liepāja : Ventspils Augstskola, Liepājas Universitāte, 2012, 77. – 94. lpp.
  •  Dzintars, Normunds. Refleksīvie verbi Dienvidrietumkurzemes izloksnēs. Vārds un tā pētīšanas aspekti: Rakstu krājums 6. Liepāja : LiePA, 2002. 85.–90. lpp.
  •  Dzintars, Normunds. Tagadnes i-c. verbi vidus dialekta Kurzemes izloksnēs. Vārds un tā pētīšanas aspekti: rakstu krājums 4. Liepāja : LiePA, 2000. 58.–60. lpp.
  •  Dzintars, Normunds, Ozola, Ieva. Divdabji Vidus dialekta Kurzemes izloksnēs. Baltistica IX 2000. Starptautiskais baltistu kongress “Baltu valodas laikmetu griežos”. Referāta tēzes. Rīga: LU Latviešu valodas institūts, 2000. 77. – 78.lpp.

u.c. darbi.


ceturtdiena, 2024. gada 13. jūnijs

Konkurss "Krasta ļaudis"

 Aicinu piedalīties ar saviem tekstiem! Aiciniet arī citus! 
 

Liepājas Kultūras pārvalde


 Turpinās pieteikšanās rakstniecības konkursam, kurā tiks noskaidrots labākais jauno autoru literārais darbs un labākais oriģinālliteratūras prozas darbs latviešu valodā.
Par godu Egona Līva nozīmīgajiem rakstniecības darbiem, kas veltīti Liepājai, šogad nominācijas “Labākais jauno autoru literārais darbs” tēma ir – Liepāja. Konkursam var pieteikties 10. - 12. klašu skolēni, studenti un jaunie autori (līdz 35 gadu vecumam) no visas Latvijas, kuru daiļliteratūras prozas darbi vēl nav tikuši izdoti grāmatā.
Nominācijai “Labākais oriģinālliteratūras prozas darbs” tiek aicināts iesniegt prozas darbus, kas izdoti laika posmā no 2023. gada 1. jūlija līdz 2024. gada 1. jūlijam. Konkursa žūrija vērtēs vai iesniegtās grāmatas atbilst konkursa izvirzītajiem mērķiem, vai tajās tiek aktualizētas latviskuma un patriotisma tēmas, sabiedrībā valdošo notikumu un viedokļu atspoguļojums, spilgtu piemares iedzīvotāju raksturi utml.
Darbus abās nominācijās var iesniegt, aizpildot elektronisku pieteikuma anketu:
Rakstnieka Egona Līva piemiņas balva "Krasta ļaudis" 2024 - Labākais jauno autoru literārais darbs https://epakalpojumi.liepaja.lv/lv/projects/preview/349/
Rakstnieka Egona Līva piemiņas balva "Krasta ļaudis" 2024 - Labākais oriģinālliteratūras prozas darbs latviešu valodā https://epakalpojumi.liepaja.lv/lv/projects/preview/348/
Konkursu organizē Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību.

 

Linda Zulmane

svētdiena, 2024. gada 9. jūnijs

Valsts izglītības satura centra un Latvijas Rakstnieku savienības organizētā nometne "Rakstaudze"

 Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību organizē nometni "Rakstaudze" no 14. līdz 20.jūlijam Valmierā (Valmieras tehnikuma telpās).

Nometne paredzēta šogad pabeigušiem 8.-11.klasi skolēniem, kam spēju un talantu pilnveidē šovasar noderētu radošas aktivitātes nometnē Rakstaudze.

Tā kā nometnē paredzēta tikai viena grupa, tad ir vērts pasteigties ar elektroniskā pieteikuma sūtīšanu: https://ej.uz/rakstaudzi-2024 ne vēlāk kā līdz 20.jūnijam. Par nepilngadīgajiem skolēniem pieteikumu raksta viņu vecāki.

 Ja ir radušies jautājumi, tad raksti: svetki@visc.gov.lv!

 

Uzaicinājuma teksts skolotājiem un skolēniem.