pirmdiena, 2022. gada 8. augusts

LVLSA metodiskais seminārs "Siguldas dienas 2022" 2. - 4. augustā (papildināts 01.09.2022.)

 Izdzīvota, ieraudzīta, līdzpārdzīvota un izgaršota latviešu valodas un literatūras skolotāju tikšanās vasaras  metodiskajā nometnē “Siguldas dienas - 2022”

       No 2022.gada 2. - 4.augustam Siguldas Valsts ģimnāzijā ar direktora Rūdolfa Kalvāna laipnu atļauju notika ilgi gaidītā skolotāju vasaras klātienes tikšanās par 2022./2023.m.g.  būtiskiem un līdz galam valstiski metodiski neatrisinātiem jautājumiem - 9.klases latviešu valodas programmas problemātiku, vidusskolā paredzēto specializēto kursu “Radošā rakstīšana” un “Latviešu valoda un literatūra II”. Skolotāji pilnveidoja zinātnisko un emocionālo redzējumu par trimdas 20.gs. 50.un 60.gadu modernistiem - Elles ķēķi un L.Taunu un viņa inspirāciju no pasaules literātiem, kā arī iepazinās ar 2021./2022.m.g. valsts eksāmenu rezultātiem 9.,11. un 12.klasē un VISC speciālistes Inetas Smilgas ieteikumiem turpmākajam darbam. Brīnišķīgas bija  tikšanās ar mūsu iemīļotiem lektoriem - Liepājas Universitātes pasniedzēju Lindu Zulmani un dzejnieku un literatūrzinātnieku Kārli Vērdiņu. Ļoti lielu atzinība kolēģu vērtējumos  tika pausta lektorēm Inesei Lāčauniecei ( Rīgas Franču licejs) un Agnesei Puķei ( Āgenskalna Valsts ģimnāzija) par padziļinātā kursa “Latviešu valoda un literatūra II” teorētisko ietvaru un praktisko tematisko plānojumu. Mūs bagātus darīja arī ceļojums  Inciema un Siguldas kultūrtelpā un vakarēšana kopā ar Siguldas novada etnogrāfisko ansambli “Senleja”.

 Asociācijas biedru “firmas” zīme - smaids un priecīgs prāts, sastopot ikvienu savējo -, tāpēc neaizmirstamas paliek atmiņā arī neformālās sarunas viesnīcas numuriņos vai pastaigās.       Profesionālās pilnveides kursu apliecību saņēma 46 pedagogi, kuri savu iegūto pieredzi un metodisko stiprinājumu jaunajam mācību gadam tīklos par visu Latviju - no Liepājas, Ventspils, Mērsraga, Kuldīgas līdz Aizkrauklei, Pļaviņām,  Madonai, Līvāniem, Jēkabpilij, Ilūkstei, Dagdai, Preiļiem, Skaistkalnei, Vecumniekiem, Jelgavai, Tukumam, Ogrei, Saulkrastiem, Siguldai, Mālpilij, Rīgai. 

Kursu programmu izvērtējot, iezīmējas arī nākamo tikšanos satura ierosinājumi: nodarbības par teksta analīzes jautājumiem, materiāli, lai gatavotos OL valsts eksāmenam, vienota  platforma metodiskajiem materiāliem ( varam to risināt iespēju robežās savā mājaslapā), plānot vasaras izbraukuma semināru uz Eiropas kultūrvietām u.c.

Pēdējā dienā pie mums viesojās VISC vadītāja Liene Voroņenko un Skola 2030 eksperte  Santa Kazaka, iepazīstinot ar gaidāmajiem, bet vēl līdz galam nerealizētajiem  jautājumiem, arī par digitālo platformu  pilnveidi metodiskajiem materiāliem.

 Sirsnīga visu profesionālās pilnveides programmas dalībnieku pateicība par loģistikas organizēšanu Siguldā valdes loceklēm Andai Torai (Rīgas Juglas vidusskola) un Arnitai Čoičai (Siguldas Valsts ģimnāzija), tāpat pateicība Siguldas Valsts ģimnāzijas direktoram Rūdolfam Kalvānam par modernas infrastruktūras telpām un ēdināšanas iespējām.

Dažas emociju medus karotītes pēc Siguldas semināra:

Sandra K.: Milzumliels paldies par nometnē gūtajām emocijām!

Aina Š.: Paldies Jums, Anita, un meitenēm Andai un Arnitai, kopumā visai Siguldas kursu kopienai  :) par lielisko kopā būšanu.

Inese P.: Paldies!  Tas ir NENOVĒRTĒJAMI!

No izvērtējuma:  Ar nepacietību gaidu nākamo nometni. Vasaras metodiskās nometnes ļauj atpūsties no ikdienas darbiem un iedvesmo, kā arī vēlreiz man pašai apliecina, ka esmu īstajā laikā un īstajā vietā, tas ir, skolā.

 Izglītošanās turpinās augusta un turpmākajos vebināros un citādās aktivitātēs!

A.Vanaga, LVLSA priekšsēdētāja

 




Prezentācija par "Latviešu valoda un literatūra II" padziļināto kursu.

Prezentācija par rezultātiem 2021./2022. m.g. valsts pārbaudes darbos latviešu valodā.
 Radošā rakstīšana - dzeja 

Radošā rakstīšana 

Radošais darbs 

Radošās rakstīšanas rauts 

Centralizēto eksāmenu rezultāti 2022. gadā 

Eksāmena paraugs latviešu valodā 9. klasei 

Jēdzieni latviešu valodā pamatskolā 

Gramatikas pamatskolā (A.Šalmes lekcija) 

Jēdzieni latviešu valodā pamatskolā (darba lapa)

 

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru