svētdiena, 2023. gada 30. aprīlis

Gramatikas jautājumi 1. - 9. klasei. Aicinām iesaistīties!

 Aicinām sakārtot!
Visiem ir zināms, ka ir viegli dzīvot, ja drēbju skapī ir kārtība: vienmēr var atrast un paņemt tieši to, kas ir nepieciešams, var izvēlēties, var salīdzināt utt. Tomēr mēs arī zinām, ka tieši drēbju skapis ir tas objekts, kur bieži vien nav kārtības, valda lielāks vai mazāks haoss, neko nevar atrast tad, kad vajag. Tas apgrūtina dzīvi, protams. Ir daudz visa kā, bet, kā smejies, mugurā nav ko vilkt. Dažs varbūt pabrīnīsies par šādu līdzību ar piedāvātajām pieejām pamatskolas latviešu valodas programmās. Skolotājus visvairāk uztrauc tieši tas, ka pamatskolā (kas ir galvenais latviešu valodas gramatikas apguves posms) sistēma ir izjaukta, haotiski ievietota dažādās tēmās, sadrumstalota, taču jau notiek mēģinājumi sakārtot šo ,,skapi’’.
Pirmkārt, skolotāji paši, skolu metodiskās komisijas, novadu metodiskās apvienības ir jau sev sistēmu izveidojuši un pēc tās strādā. Otrkārt, izdevniecība ,,Zvaigzne ABC’’ pārstrādā savus izdevumus ,,Labirinti’’ un mācību priekšmeta programmu, kas saglabā iepriekšējo sistēmu un jau ir lietojama. Treškārt, ir zināms, ka tiek veidota alternatīva programma. Ceturtkārt, vasaras nometnē bija mēģinājumi sistēmu sakārtot pa klasēm A. Šalmes vadībā. Kā redzam, plaukti tiek kārtoti.
Mēs, latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas valde, arī nolēmām sakārtot vienu plauktu (kārtības un izvēļu būs vairāk) un piedāvājam savu variantu: piedāvājam veikt ierakstus un komentārus padlet platformā (pamācību Anda Tora ir pievienojusi) līdz 2023. gada 22. jūnijam. Tad darba grupa izpētīs ierosinājumus, komentārus un galvenās gramatikas lietas saliks pa klasēm. Šis materiāls būs ievietots mūsu asociācijas mājaslapā. Piedalieties ar ierakstiem paši un aiciniet arī savus kolēģus to darīt, īpaši gaidām 1.-4. klašu skolotāju devumu! Viens plaukts būs sakārtots, un mēs varēsim atrast, izvēlēties un paņemt to, kas vajadzīgs. Piedalieties!
Ar cieņu LVLSA valde
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru